5 redenen om te factureren

Het zelfstandig ondernemerschap brengt zakelijk en privé heel wat teweeg. Een van de dingen waar ondernemers vaak tegenop zien, is de boekhouding. Echter, een goede administratie is essentieel. 

Waarom is factureren zo belangrijk? Waar moet u rekening mee houden, vraagt u zich misschien af. Volgens de Belastingdienst is het belangrijk dat u als ondernemer een deugdelijke btw-administratie voert. Wat hierbij hoort is de facturenadministratie. Als u immers niet factureert aan uw klanten ontvangt u ook geen inkomsten.  

5 redenen om te factureren:

  • Een factuur is hét basisdocument om geld te ontvangen van uw afnemers; 
  • Als ondernemer bent u verplicht btw af te dragen aan de Belastingdienst. Door middel van een factuur kunt u duidelijk aangeven welk bedrag er wordt betaald aan btw. Het btw-bedrag kan later weer gemakkelijk worden ingevuld op het aangifteformulier van de Belastingdienst;
  • Bent u een groothandel in levensmiddelen of tabaksproducten? Is uw levering een lange afstandsverkoop? Of levert u (bijna) nieuwe vervoermiddelen aan andere EU-landen? Dan is factureren zelfs verplicht;
  • Als ondernemer bent u verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren. Bepaalde onderdelen in uw administratie worden door de Belastingdienst als basisgegevens gezien. Hierbij hoort ook uw in- en verkoopadministratie.
  • Als bedrijf wilt u een bepaald imago uitstralen naar uw klanten. Uw factuur is hierbij een belangrijk visitekaartje.