Bewaarplicht administratie

Hoe zat het ook alweer met bewaarplicht? Wat moet u bewaren voor de Belastingdienst en hoe lang? In dit blog zetten we de belangrijkste informatie op een rij. Ook geven we tips voor een georganiseerde administratie.

We vallen met de deur in huis: als ondernemer bent u verplicht om uw administratie 7 jaar te bewaren. De Belastingdienst mag uw gegevens tot 7 jaar terug opvragen. Bewaar de stukken daarom op een handige plek, zodat u ze snel kunt terugvinden. De volgende gegevens vallen onder de bewaarplicht:

  • Grootboek
  • Debiteuren- en crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie
  • In- en verkoopadministratie
  • Loonadministratie

Deze documenten dient u in originele staat te bewaren. Computerbestanden mag u in sommige gevallen verwijderen. Voordat u meteen gaat deleten, neem hierover dan eerst contact op met de Belastingdienst. Je computer opschonen? Maak vooraf printjes én bewaar de originele gegevens op een USB-stick of externe harde schijf.

Gegevens van onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, moeten 10 jaar in originele vorm bewaard blijven. U bent hiertoe verplicht omdat er een herzieningstermijn is voor de belasting. Na al die jaren heeft u een behoorlijke berg administratie verzameld. Om het overzicht te houden, kunt u het best uw administratie digitaal bewaren. U bespaart veel ruimte en kunt uw documenten in handige mapjes op jaartal zetten. Let op: zoals eerder genoemd moeten deze bestanden van originele staat zijn. Verstuur uw facturen daarom per mail als pdf-bestand.

 

Bron: Belastingdienst.nl